a. pregatirea psihologica a elevilor in vederea alegerii studiilor si profesiunii – permite prevenirea fenomenului de indecizie, a lipsei de realism in alegerea studiilor si profesiunilor;
b. conducerea de catre scoala a procesului de orientare – O.S.P. este opera colectiva a mai multor factori: scoala (rol de conducere), familie, mass-media, elevul insuti, unitatile economice;
c. autodezvoltarea si autodeterminarea elevului in procesul orientarii – elevul trebuie sa fie fauritorul propriei sale perspective scolare si profesionale;
d. asigurarea unei concordante optime intre structura personalitatii elevilor si cerintele psihofiziologice ale profesiunii;
e. cunoasterea si respectarea cerintelor vietii sociale in procesul orientarii (trebuie sa existe echilibru intre necesitatile fortei de munca si optiunile elevilor);
Orientare școlară și profesională
Proiect realizat de STUD Postolache N. Geanina-Georgiana, pentru cursul de IAC (PED2), publicat în data de 140408
miercuri, 4 iunie 2014
marți, 3 iunie 2014
Consiliere si orientare in cariera profesionala
Conform unor unor studii realizate de experti in domeniu, in randul elevilor s-a observat ca un procent de aproximativ doar 20% dintre elevi stiu ce cariera profesionala vor sa urmeze. Restul au ca sentiment principal negativismul, resemnarea si se lasa dusi de val. Acest aspect isi lasa amprenta mai tarziu cand isi cauta un loc de munca si constata ca nici un angajator nu ii vrea.
Pentru persoanele care trec printr-un proces de consiliere si orientare profesionala acest risc nu mai exista pentru ca deja si-au identificat potentialul si factorii motivationali. Odata ce orientarea in cariera a fost realizata si sunt constientizate care sunt profesiile pentru care au reale aptitudini vor sti sa se descurce la interviurile de angajare chiar si daca profesia nu este una foarte solicitata.Un astfel de canditat va fi apreciat la interviurile de angajare pentru ca este pregatit si stie care sunt obiectivele sale in cariera profesionala.
Ghidul Ocupatiilor
Ghidul Ocupatiilor (GO)
- asigura informatii despre aproximativ 700 ocupatii în format text si imagine
- ofera o varietate de moduri de a alege cea mai potrivita ocupatie în functie de interese, aptitudini si alte criterii
- ofera indicatii si informatii pentru intrarea si reintrarea cu succes pe piata muncii
Ceea ce nu veti gasi în programul Ghidul Ocupatiilor (GO)
- scoli si universitati specializate care pregatesc persoane pentru anumite ocupatii
- nume de firme si companii care ofera locuri de munca
vineri, 30 mai 2014
Planificarea carierei in 30 de secunde
Incepe prin a face o evaluare personala. Care sunt pasiunile tale? Care sunt lucrurile la care te pricepi sau esti cu adevarat bun? Odata ce ai identificat raspunsurile sincere la aceste intrebari cauta sa vezi cum le poti folosi astfel incat sa fie profittabile pentru tine.
Ce vreau sa fac cu viata mea?
Gasirea unui raspuns la intrebarea "Ce vreau sa fac cu viata mea?" poate parea o sarcina extrem de dificila, dar nu te descuraja! Mobilizeaza-te si incepe procesul autocunoasterii - este distractiv si iti va aduce numeroase beneficii.
Aloca-ti timpul necesar pentru a-ti descoperi interesele, pentru a analiza toate optiunile si pentru a lua o decizie in privinta traiectoriei tale profesionale:
- Ce imi place sa fac?
- Ce asteptari am fata de un loc de munca?
- As putea sa-mi valorific la maxim potentialul si talentul in cadrul acestei profesii?
Inainte de a-ti cauta o ocupatie sau un post potrivit, gandeste-te in primul rand la tine. Cunoaste-te mai bine si evalueaza-ti deprinderile si abilitatile, punctele forte si ariile de dezvoltare, preocuparile si pasiunile.
- Care sunt domeniile mele de interes?
- Care sunt trasaturile mele de personalitate?
- Care sunt talentele si aptitudinile mele speciale?
Este o oportunitate de a inregistra pe o lista toate aspectele si calitatile pentru care cei din jur te apreciaza, dar si de a-ti identifica atuurile ascunse care inca nu ti-au fost remarcate si laudate.
Sa iti amintesti mereu faptul ca alegerea unei profesii potrivite, care iti va aduce satisfactii trebuie sa se bazeze pe propria ta decizie si pe propriile tale concluzii, nu pe parerile si presupunerile celorlalti.
marți, 27 mai 2014
JOB SHADOW DAY, un proiect educativ
Peste 90 de liceeni din Târgoviște au învățat pentru o zi lucruri despre diferite profesii alaturi de 20 de angajați în companii și instituții în cadrul programului Job Shadow Day. Peste 90 de elevi clasele a X-a și a XI-a de la Colegiul Economic ”Ion Ghica” din Târgoviște au participat la cea de-a 11-a ediție a programului internațional de orientare profesională Junior Achievement România, Job Shadow Day. Programul facilitează accesul elevilor la lumea reală a locurilor de munca Și susține implicarea companiilor și a instituțiilor publice, de la manageri la profesioniștii din cele mai diverse meserii, în educația pentru orientare profesională a tinerilor.
miercuri, 21 mai 2014
Sfaturi pentru părinți
In Romania sunt in dezvoltare multiple programe de orientare scolara si profesionala cu scopul de a facilita integrarea socio-profesionala a viitorilor absolventi. Elevii pot lua parte la aceste programe si isi pot forma o parere despre piata muncii din Romania, vor sti care sunt optiunile lor si eventual isi vor da seama care este facultatea (sau liceul ori slujba) pe care vor sa o urmeze.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)